Lezing: Gewilde dieren, herintroducties van dieren in Nederland door Luc Hoogenstein

Datum: 15-07-2021

Tijd: 19:30 – 21:00 uur

Aanmelden vanaf : 1-06-2021 via contactformulier op deze pagina

Sluitingsdatum : 12-07-2021

Boswachter Luc Hoogenstein zal ons op deze avond meenemen in het boek ‘Gewilde dieren, herintroducties van dieren in Nederland’. Misschien eerst maar eens een voorbeeld, om duidelijk te maken wat hij met gewilde dieren bedoeld?

Een bever in het wild zien in Nederland was tot 1988 onmogelijk. Inmiddels is dit stevige knaagdier bepaald geen zeldzaamheid meer in ons land.

Het is een van de bekendste voorbeelden van een geslaagde herintroductie.

Maar er zijn er veel meer, ook minder geslaagde overigens. Om welke herintroducties gaat het dan? Hoe kwamen ze tot stand en waren ze al dan niet succesvol?

Tot nu ontbrak een totaaloverzicht en evaluatie van herintroducties in Nederland. In het boek worden die beschreven. Het gaat over korhoenders die om 3.00 uur ’s nachts bij -10°C uit Zweden worden gehaald om 24 uur later te worden uitgezet in Overijssel. En hoe in Polen kwetsbare vlinders worden opgehaald die daarna een populatie moeten vormen bij Den Bosch.

De lezing gaat over dit soort interessante verhalen, persoonlijke belevenissen en nieuwe informatie over de ecologie van deze gewilde soorten. Naast de ooievaar, de kraai, de otter en de korenwolf, komen in het boek en de lezing ook enkele minder bekende herintroducties van dieren aan bod.

Het zal niet alleen over individuele soorten gaan. Ook zal er aandacht zijn voor de kaders rond herintroducties, afwegingen bij natuurbeheer en rewilding-plannen.

Mark Zekhuis, Louis van Oort en Luc Hoogenstijn, de schrijvers van het boek, op pad in de natuur.

Luc Hoogenstein (1970) heeft zich van jongs af aan met de natuur bezig gehouden, eerst bij de NJN en later als afgestudeerd bioloog. Hij heeft gewerkt bij vogelbescherming en is ook actief als schrijver en fotograaf.

Foto’s van Luc verschenen in vele boeken en tijdschriften, tot in Nieuw-Zeeland en Australië aan toe. Hij is onder andere aangesloten bij www.buiten-beeld.nl en winnaar van de Groene Camera 2019.

Als auteur heeft hij bij de KNNV-uitgeverij meerdere boeken op zijn naam staan, waaronder het Handboek Vogels van Nederland, Zakgids Vogels van Nederland en Vogels kijken op Lesbos.

    Lid van de volgende organisatie(s) (verplicht)